fbpx

ARTICOLE

Tipuri de zgomot. Metode de protecție

Măsurile de izolare fonică a încăperilor sunt concepute pentru lupta cu patru tipuri de zgomot:

Zgomotul aerian –  este totalitatea de sunete care se răspândește prin aer – vorba, muzica, sunetul de la televizor, un aspirator etc.

Zgomotul de impact – orice ciocnire care este percepută de un element de structură a clădirii este transmis în interiorul camerei și are o zonă foarte largă de distribuție. Mersul, joaca fotbalului pe hol, orice lovituri pe podea sunt sursele zgomotului de impact.

Zgomotul structural – zgomotul apărut ca rezultat de la vibrația comunicațiilor din clădire. Acesta este curgerea apei prin țevi, izbirea arborilor de ventilație, lovirea bateriilor, lucrul cu un perforator etc.

Zgomotul acustic – cel mai adesea apare în încăperile goale  în formă de ecou.


Metode de protecție împotriva zgomotului:

Izolare fonică (antifonare) – reducerea nivelului de zgomot care pătrunde în spațiu din exterior.

Reflectarea sunetului – capacitatea materialelor de a reflecta energia sonoră. Materialele netede cu densitate mare au o bună capacitate de reflectare a energiei sonore.

Absorbția sunetului – are loc prin transformarea energiei sonore, în principal, în energie termică datorită pierderilor prin frecare în materialul poros al căptușelii sau al absorbantului.

Izolarea vibrațiilor – protecția structurilor, mașinilor, dispozitivelor și oamenilor de efectele nocive ale vibrațiilor prin folosirea amortizoarelor între sursele de vibrație și obiectele protejate.

Tratamentul acustic – îmbunătățirea calitatății sunetului în interiorul unui spațiu, în special, prin folosirea materialelor fonoabsorbante.